Tsifomandra - rajčica stablo - cyphomandra betacea, tsifomandra svoj vrt

Pri spomenu imena Tsifomandra Uzgajivači-obožavatelji obično zamisliti stablo rajčice (Cyphomandra betacea) - rasprostranjena u planinskim područjima tropska biljka iz porodice Solanaceae. Ova vrsta ne podnosi visoke temperature i stoga loš osjećaj u našem podneblju u ljetnim mjesecima.
U tsifomandra vrsta ima oko desetak vrsta koje se zna da će biti puno manje. U potrazi za više prikladan za naše vrste klime, pokušao sam da raste stablo tsifomandru (Cyphomandra abutiloides) - jedan od manje poznatih vrsta, porijeklom - planinskim područjima Ekvadoru.
Sjeme njegova vrlo male, poput jagoda Physalis. posijao sam svoje domove za sadnice u svibnju, mali saksiji u srednjim ilovače tla, koja je prije sjetve nije posebno osposobljeni. Na sobnoj temperaturi, 90% sjemena popeo jedan mjesec. Snima je također vrlo sličan mladica od Physalis jagoda.
Čak i bez gnojidbe na sobnoj temperaturi, brzo rasla, a za mjesec dana sam zasadio sadnice u zemlju. Biljke posađene na takav način da su bili na podnevnom suncu. Oni nisu bolesni nakon transplantacije, a nakon 2 tjedna sam ih oploditi s razrijeđenom otopinom uree. Nakon toga se okrenuo zeleno lišće, sve jača.
U rujnu, na početku cvatnje. Cvjetovi su bijeli, u veličini i obliku vrlo slično krumpira cvijeća. Oni su prikupljeni u velikim cvat cvijeća 40-60, od kojih nastaju otprilike polovica plodova.
Zima 2002/2003, dodijeljen je vrlo teška, a temperatura u podrumu je pao na 3C i ostao na toj razini prošlog mjeseca. Unatoč tome, tsifomandra pokušao ustati, ali sve cvijeće, pupoljci i jajnici raspao. U tom stanju je bio u travnju.
Krajem travnja, kada je toplije stabilan tsifomandru sam pao na zemlju. To je dobro skrasio i otišao u rastu. Cvatnja je započeo u lipnju, a trajao je do smrzavanja. Svibanj i lipanj je bio neobično suha, a često se moralo zalijevati. Osim toga, imao sam dobar zamulchirovat tlo pod grmljem, smanjuje količinu navodnjavanja. Tijekom vegetacije tsifomandru hranjen gore u isto vrijeme i na istim dozama kao rajčicama.
U jesen na nižim temperaturama taj tsifomandra rastao puno bolje nego u ljetnim mjesecima, a plodnog je trajalo gotovo do smrzavanja. Vjerojatno, plodovi se mogu koristiti kako bi džemovi i kompoti, ali samo sam ih koristiti svježe.
ime "tamarillo" Snimljena je na Novom Zelandu 1970. godine. ili neposredno prije, i to je postao standardni komercijalni naziv voća.
opis
vrste
Očito, ne postoji bilo koje vrste, ali postoje sorte koje se međusobno razlikuju boje voća. Žuti plodovi se smatra najboljim za obradu zbog boljeg okusa.
klima
Od ranog proljeća do kasne jeseni tsifomandry sam u mom vrtu u malom boji.
Rajčica Drvo - biljka suptropske klime. Stoga je bolje u svim zimskim gdje temperatura ne pada ispod 10 ° C. Freeze -2 ° C ubiti mlade grane i lišće zrelih stabala. Stablo može biti obnovljena, ako je takva niska temperatura ne održava za dugo vremena. Međutim, sadnica i mladih biljaka u dobi od 1 godine, lako ubila mraza.
Stablo ima plitak korijenov sustav, a time i nestabilan u jakim vjetrovima. Drvo rajčica stablo je vrlo krhke i lako slomljena grana na vjetru, pogotovo kad je opterećena berbe voća.
tlo
hranjenje
Ja oploditi svoje rajčice stabala od proljeća do jeseni, 2 puta mjesečno. No, ako je potrebno, i dalje hraniti zimi. Tako je ove godine, One Tree pupoljci objavljen početkom siječnja, pa sam nastavio hranjenje.
oprašivanje
Rajčica stablo ne zahtijeva unakrsnog oprašivanja. Ali, ako je to potrebno vjetar za oprašivanje cvijeća je potpuno odsutna, može značajno smanjiti voće set, ako se cvijeće ne posjećuju pčele.
Plodnih i iskorištenje
Stablo obično počinje donositi plodove u dobi od 1,5-2 godina i smatra se produktivno za 5-6 godina. Ako nakon toga je biljka dobiva dovoljno energije, ona može nastaviti donositi plodove za 11-12 godina. U Brazilu, sa svakog stabla bere 20-30 kg plodova godišnje.
korištenje
Rajčice voćka rezati uzdužno na dva dijela i koriste sa šećerom ili iskusan i pržena ili pečena 15 minuta i koristi kao povrće, umak za sladoled se proizvodi. Pročišćeni voće može biti kiseli, a umjesto rajčice.
Physalis
Physalis - „kineski fenjer” u našem vrtu
Moj jagoda
Physalis: opis, reproduciranje, njega, sadnja, korištenje vrta, foto, sorti i vrsta
Kako rasti i briga za rajčice stabla tsifomandra
Solanaceae: rijetka vrsta
Vrsta i sorti Physalis
Physalis uzgoj
Physalis jagoda i značajke po uzgoju
Physalis na fotografiji da rastu kao rt ogrozd
Korisna svojstva Physalis
Korisna svojstva Physalis
Physalis
Stari i novi physalis
Svijetle svjetiljke fezalisa
Stablo rajčice